skip to Main Content

FRANZINE murve oblite s čokolado v stekleni embalaži / neto 90 g

4,00 

FRANZINE so naše ekološko pridelane na soncu sušene bele murve, ki smo jih oblili z 70% BIO čokolado. Poimenovali smo jih po Franziski Haussmann – Fanny, prvi slovenski pesnici.

Šifra: HG90FR Kategorija:

Dodatne informacije

Franziska Haussmann – Fanny je bila edinka Josepha Ludwiga Haussmanna, lastnika graščine Novo Celje. Opisovali so jo kot lepo, visokoraslo gospodično, strastno kvartopirko in damo, ki je bila vedno oblečena v črno. Njeno javno literarno delovanje je trajalo samo eno leto, in sicer od 1848 do 1849. Po smrti je kot pesnica, utonila v pozabo. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa so sodobniki oživili spomin nanjo, saj se je pod eno izmed svojih pesmi podpisala »F. Haussmann, Slovenka«. Pesmi so preproste, domoljubne in moralistične, z melanholičnim ljubezenskim pridihom. Vse pa pričajo o pesniškem daru, ki se ni utegnil dovolj razviti.

Njen oče je leta 1843 zaradi pridelovanja svile na posestvu Plevna v okolici Novega Celja zasadil 10.000 murvinih dreves.

Plodovi bele murve so zelo zdravi, saj vsebujejo vlaknine, organske kisline (citronsko in jabolčno), veliko vitamina C pa tudi A,B,E in K. Med minerali je omembe vredna vsebnost železa, kalija, mangana in magnezija. Vsebujejo številne antioksidante (antocianin, resveratrol).

Dodatne informacije

Teža 0.09 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.

Close search
Košarica
Back To Top